MBT Biológia - www.mbt-biologia.hu - info@mbt-biologia.hu | nyomtatta: vendég


Főoldal Kitaibel-verseny

Kitaibel-verseny

A Kitaibel-versennyel kapcsolatos tervezett változtatások előzetes tájékoztatója


Kedves Versenyzők, kedves felkészítő Kollégák!

A Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi Verseny mostantól csapatverseny lesz (azonban egyénileg is lehet indulni), amelyen a hazai középiskolai és gimnáziumi tanulók, valamint a hazánkkal szomszédos országok magyar tannyelvű, azonos évfolyamú (életkorú) tanulói vehetnek részt Felvidék, Erdély és Csángóföld, Horvátország, Kárpátalja, Muravidék és a Vajdaság területéről. A verseny továbbra is magyar nyelven kerül megrendezésre.
 
A tanulmányi verseny alapvető célja a természettudományos gondolkodásmód széleskörű elterjesztése, a környezettudatos gondolkodás és magatartás fejlődésének elősegítése a középiskolás korosztálynál. Cél emellett az érdeklődő, tehetséges tanulók kiválasztása és természetvédelmi-ökológiai pályán történő elindításának elősegítése.
 
A verseny ebben a tanévben (2021/22 és 2022/23) két fordulóból (megyei/fővárosi, nemzetközi döntő), a 2023/24-es tanévtől kezdődően pedig újra három fordulóból (iskolai, megyei/fővárosi, nemzetközi döntő) áll.

Minden további előzetes információ a Kitaibel-verseny átalakítására vonatkozóan itt érhető el!

 

2021/2022. tanévi Kitaibel-verseny

2021/22. tanévi verseny várható ütemterve:
A verseny két fordulóval kerül megrendezésre. Az első fordulóban a csapatoknak a lakókörnyezetük vagy iskolájuk környékén kell felmérni a környezeti problémákat, ezt egy rövid pályaműben kell összefoglalni és egy rövid online előadás során bemutatni a zsűrinek. A második fordulóban, az előzőekben felmértek közül egy kiválasztott környezeti problémára kell megoldási javaslatokat készíteni és azt bemutatni.
Erre a versenyre az idei tanév 9. és 10. évfolyamos tanulói nevezhetnek csapatokat.
 
Tervezett határidők:
  • 2022. szeptember 8. a versenyfelhívás megjelenése
  • 2022. október 9. első forduló anyagának leadása
  • 2022. október 25. első forduló (online)
  • 2022. december 16. második forduló, Mosonmagyaróvár (jelenléti)

A további részletek a 2021/2022. tanévi versenyéhez kapcsolódóan megtalálhatók itt az 1. körlevélben.
 


Mentor-projekt lehetőségek:

Roots & Shoots (Rügyek és Gyökerek) a Jane Goodall Intézetnél

MI IS AZ A ROOTS & SHOOTS?

Közel 100 országban kipróbált, nemzetközi modellen nyugvó környezeti nevelési program, melynek célja, hogy a fiatalokat cselekvésre ösztönözze, és így lehetőséget adjon a számukra, hogy a környezettudatos életmód alapjait tapasztalati úton sajátítsák el. A Roots & Shoots természet- és környezetvédelmi hálózatot Dr. Jane Goodall hívta életre 1991-ben, Tanzániában.

Jobbá tennéd a világot? Van egy ötleted, amivel tehetsz a közvetlen környezetedért? Érzed, ha csak egy kis lépéssel is, de Te is részese lehetsz a pozitív változásnak? Találtál pár barátot, akik szintén tenni akarnak ezért a célért? Ha igen, akkor alakítsatok Roots&Shoots csoportot!

A R&S hálózat egy nagy család, amelyben minden egyes R&S csoport, legyenek tagjai akár óvodások, iskolások, egyetemisták vagy felnőttek, saját maga által tervezett és véghez vitt kisebb-nagyobb programokkal nyújt segítséget a körülöttük lévő élőlényeknek, beleértve az embert is. Intézetünk segít, hogy elérd a kitűzött célt!

Itt tekintheő meg a programról szóló videó

Magyarországi csoportjaink itt találhatók


Külföldi projektjeink pedig itt tekinthetők meg

Kapcsolattartó: Tamás Bori
 
 

Idegenhonos növények Magyarországon az iNaturalist-on

Kedves Versenyzők!
 
Szeretnénk felhívni a figyelmet az iNaturalist nevű honlap és az ennek a keretein belül indított "Idegenhonos növények Magyarországon / Alien Plants in Hungary" projekt lehetőségeire.


- Az iNaturalist oldalon lehetőség van mindenféle élőlény megfigyelés adatainak rögzítésére, a megfigyelés összehasonlítására, határozási kérdések, problémák esetén segítség kérésére és a fajjal kapcsolatos további információk gyűjtésére.

- A  honlapon lehet indítani saját gyűjtési projektet is (pl. egy iskola vagy park élővilágával kapcsolatos megfigyelések gyűjtését) vagy kapcsolódni lehet más futó projektekhez (például a lentebb hirdetett projekthez) vagy akár mindkettőt egyszerre - attól függ, hogy milyen felhasználási feltételeket adnak meg az adatgazdák.

- Az "Idegenhonos növények Magyarországon / Alien Plants in Hungary" projektben a Magyarországon felbukkanó idegenhonos fajokról gyűjtünk előfordulási adatokat. A célunk, hogy kövessük a flóra és a vegetáció változásait, különös tekintettel az újonnan megjelenő fajokra és az inváziós folyamatokra. Ennek folytán az alábbiak állnak az érdeklődésünk középpontjában:
  • már megtelepedett özönnövények
  • terjedőben lévő, potenciálisan inváziót okozó fajok
  • a közelmúltban megjelent idegenhonos fajok
  • idegenhonos szülőfajokból képződött új fajok
  • inváziós alakokkal (pl. kivaduló kertészeti változatokkal) rendelkező őshonos fajok.
A fajnév, valamint az előfordulás helyének és idejének megjelölése mellett mindenkit biztatunk, hogy az állománynagyságról, a terület történeti hátteréről vagy a megtelepedés módjáról is adjon meg releváns részleteket, amennyiben ezek rendelkezésre állnak.
Minden hozzájárulást hálásan köszönünk!
Ezt a projektet Lengyel Attila, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa indította. A projekthez az intézet munkatársai nyújtanak szakmai segítséget, például rendszeresen ellenőrzik a feltöltött fajok meghatározását, szükség esetén segítenek is a határozásban. Kérdéseikkel Csecserits Anikóhoz is fordulhatnak, aki szintén részt vesz a fenti projektben.

Sok sikert, jó tervezést, adatgyűjtést és feldolgozást kívánunk a projektekhez!

 

Ideart Az oldal 82 ms alatt készült el. Felhasználó: vendég